Att rensa ut sin garderob och planera outfits

 
En av de mest frustrerande saker jag vet är att inte veta vad jag ska ha på mig och där tror jag att varenda tjej kan känna igen sig i. Visst är det så att man inte har brist på kläder, utan inte riktigt vet hur man ska göra för att kombinera dem?
 
Det är vanligt att använda sig av 80/20 principen. I det här fallet använder vi oss 20% av vår garderob 80% av tiden. Det spelar ingen roll hur stor eller liten vår garderob är, favoritplaggen är oftast de vi använder mest!  
 
Så hur ska vi göra för att utnyttja vår garderob maximalt?
 
Det första steget du ska göra är att ta dig tid och utforska din garderob. Ta en söndag exempelvis och gå igenom ALLA dina kläder, utforska olika kombinationer och sätt ihop outfits. Planera vad du ska ha på dig i veckan så sparar du massa tid på morgonen du annars skulle ha lagt på att riva ut alla kläder och beklaga dig över att du inte hittar något att ta på dig!
 
Börja med att sålla ut 25% av dina sämsta plagg. Det kan vara att de inte passar dig, färgen är fel, du har inget som går ihop med klädesplagget etc. Det kanske är trasigt eller fläckigt. Släng/sälj/ge bort allt du inte längre behöver! Om du inte har använt ett klädesplagg på ett halvår, tror du verkligen då att du kommer använda det inom det närmsta halvåret?
 
Okej, nu har du 75% av dina kläder kvar. Du har därefter i uppgift att välja ut de 25% av dina plagg som är de absolut bästa och hänga tillbaka dem i garderoben. Nu vet du vilka plagg som definerar dig och din stil och du är alltid säker på att din garderob innehåller de kläder som är bäst för just DIG. 
 
Vad som är kvar är då den där jobbiga midsektionen som varken är fantastisk eller något att skämmas för. Välj nu ut hälften av högen som dina "näst sämsta" plagg. Ta det lugnt, du behöver inte kassera dem. Bara välj ut de som du känner inte riktigt passar för tillfället, men kanske någon gång i framtiden kan komma till användning. Lägg dessa plagg någon annanstans, i en låda, i en annan garderob eller liknande. 
 
Resterande delen av garderoben är nu vad du har att leka med! Att ha mycket att välja emellan behöver inte alltid vara en fördel – tvärt om. Det kan vara besvärligt att ha så mycket att välja på att man hela tiden har på sig samma plagg man vet fungerar. 
 
Nu är det dags att planera outfits! En bra regel att gå efter är att ha ett basplagg, ett plagg av intresse, ett kompletterande plagg (exempelvis en jacka eller väst) och accessoarer. Det är inte alltid att man behöver ha en av varje sort. Ett basplagg kan samtidigt vara ett plagg av intresse, ett kompletterande plagg kan vara en accessoar osv. Så länge du har koll på din egen garderob kommer det bli lättare att kombinera ihop dina plagg till fungerande outfits!
 
Ta dig tid och lägg ut ett plagg i taget och lek runt med dina kvarstående kläder för hitta så många outfits som möjligt. Lägg ut kläderna på golvet och fotografera så att du kommer ihåg kombinationerna. Sätt ihop en anslagstavla på exempelvis pinterest med alla dina outfits så har du en liten "bank" när inspirationen någon morgon inte finns på plats. När du vet vilka plagg som passar med varandra är det också lättare när du handlar nya kläder att veta vad du kan matcha de med, så att de inte hamnar längst in i garderoben helt oanvända!
 
 
Samtliga tips kommer ifrån The Wardrobe Code och fler tips hittar ni på hennes hemsida samt hennes podcast The Wardrobe Code Podcast vilken ni hittar här.

Arcus – det nya tågbolaget

Tänkte ta och visa upp mitt resultat på ett delmoment i slutuppgiften i Grafisk kommunikation 2 där vi ska göra en grafisk profil för ett hypotetiskt tågbolag. Arcus finns ju redan som företag men jag fastnade för namnet (betyder båge på latin). Älskar verkligen sådana här uppgifter!
 
 
 

Bland mjuka fjädrar och skira gardiner

 
/ Canon 6D + canon 50mm f/1,4 / modell: Ella / fotograf: jag (sista bilden är Ella fotograf) /
 
Här är några bilder från förra veckans fotografering! Egentligen behöver man inte så mycket mer än en skir gardin och någon form av rekvisita (i det här fallet ett fjäderhalsband) för att få intressanta porträttbilder.
 
Jag vill verkligen komma igång med bloggen och fotograferandet igen. Träningen är en av mina största intressen, men jag vill inte heller att fotograferandet ska bli lidande. Jag vill verkligen utvecklas och tycka att det är kul igen! Kanske ska man boka någon fotokurs eller fotoresa? Har ni något tips på hur man får tillbaka inspiration och motivation?